vrijdag 1 december 2017

TUIN MISSERS!VEEL GEMAAKTE TUIN FOUTEN


De werkdagen in de tuin worden buiten korter.Daarom ben ik in de pen geklommen om je tuin situaties te beschrijven die me als hovenier- tuinontwerper en tuin verlichtingdeskundige het afgelopen jaar naar voren zijn gekomen bij het werken in de tuinen.Kortom leesvoer om je te behoeden voor fouten in je tuin.


TIJD EN GELD

Ga niet spoorslags aan de gang met het indelen van ruimtes in je tuin.De meest gemaakte fout is dat je gaat beginnen aan een tuinproject waar je van te voren niet goed over hebt nagedacht.Als je zonder plan of advies het een en ander gaat uitvoeren kost het je veel tijd en meer euro`s.

VERZAKKINGEN IN DE ONDERGROND

De bestrating is aan het verzakken, wat kan ik er aan doen was de vraag van een klant, ook zo een dingetje.


De ondergrond van iedere werkzaamheid is het belangrijkst.Ga er niet te lichtzinnig mee om zo van dat zal wel.Neem tijd en bekijk wat de ondergrond is en wat je nodig hebt om een stabiele fundering te krijgen om naderhand verzakkingen te voorkomen. Weet je niet waar je op moet letten! Neem een stratenmaker of een hovenier in de arm zij hebben de ervaring en de kennis om je van goede advies te voorzien.

Kies kwaliteit tegel bestrating met een vaste maat en een minimale dikte van 3cm.Budget tegels worden snel groen en glad en tenslotte gaat de kleur ook nog verbleken.Lichtgekleurde tegels worden sneller groen doordat er zachtere mineralen gebruikt worden in het fabricageproces.Dit geld overigens ook voor betonproducten.Ook de ligging is doorslaggevend met de ondergrond.Verwijder altijd het bladafval waardoor er geen organische stoffen vrijkomen omdat daarin stoffen zitten die de bestrating aantasten.

Op inritten zie ik regelmatig verdiepte sporen van voertuigbanden.Door alleen maar een laag straatzand als ondergrond toe te passen ben je er niet.Bezuinig nooit op een goed gefundeerde ondergrond bijvoorbeeld met een gebroken laag puin.

VERBODEN ZONE


Bomen vernielen een muur of schutting of hangen over de schutting.Plaats geen bomen in de `verboden zone`. De hoofdregel luidt dat er geen bomen mogen staan binnen een afstand van twee meter van de erfgrens tenzij de buren daar toestemming op papier hebben gegeven.Voor leibomen gelden andere regels.

Wie een boom of heester wil aanplanten, moet zich houden aan de wettelijke vastgestelde afstanden tot de erfgrens.

Die afstanden zijn minimaal:

  • 2 meter voor bomen, hagen, plat gesnoeide leibomen, en knot-of leibomen lager dan 3 meter.
De afstanden en regelgeving kunnen echter wel verschillen per gemeente.Ga daarom eerst na wat de regelgeving is in je eigen gemeente.

EEN ZANDBERG IN JE TUIN

Zoals die keer dat het grasveld hoger lag dan het terras en de paden in de tuin.Men had besloten om de ondergrond niet erg diep uit te graven en de aarde te verdelen over de tuin.Het resultaat was dat het water niet 123 van het terras af vloeide, waardoor het geheel lang groen en vochtig bleef.Het gras vooraan stonk ook.Bij harde regenbuien stroomde het regenwater bijna het huis in.De oplossing is eenvoudig en goedkoop.
Creƫer in je tuin verhoogde plantenbakken middels stenen of hout.Of een verhoogd terras in de tuin.

MOS EN ONKRUIDEN IN JE GAZON

Ja, de een vind het prachtig de ander zit het liefst met een nagelschaar in de tuin om het gazon te onderhouden.
Voor beide tuinliefhebbers blijft het bewust kiezen voor de werkzaamheden en middelen die er zijn.

Vaak is de oorzaak van het mos\onkruidvegetatie de te zure ondergrond of juist van een overbemesting.Sommige onkruiden gedijen het liefst op een vette humusrijke anderen op een schrale ondergrond.

De grasmat is door het maaien en het vele gebruik gaan verdichten\ gaan dicht slippen.Het gras wordt niet opgevangen je maait 1x per week.Voor een gezonde grasmat dien je in het hoogseizoen 2 per week te maaien.Wil je wel laten liggen zorg dan dat je het  gras gaat mulchen.( 2-3 maaien in de week waardoor de grashalmen kleiner worden gesneden waardoor zij eerder verteren als voeding voor het gras dienen.)

Zorg in ieder geval voor voldoende lucht (verticuteren)-en of beluchten = prikrol), licht en dat de aarde een pH waarde van 5.0-6.0

ROT HOUT

Ja,nog zo thema.

Bij het snoeien van een druif komt er een hout balk naar beneden.Nadat ik bekomen was van de schrik blijkt dat er tijdens de montage gegalvaniseerde en te kleine schroeven  gebruikt zijn. Foute boel dus! Ook palen die staat te wankelen doordat de voet  rot is. Gebruik voor lang plezier metposten of hardhouten palen en RVS schroeven, RVS draadeind of RVS bouten

PLANTEN ZIJN DOOD

`Meneer Van Bree zijn die planten dood` was laatst er ook zo een.Die vraag werd me gesteld door een gezin met een druk schema. 2 jaar geleden hebben we dit huis gekocht en aangeplant met plantjes van het tuincentrum.

Zo van, dat doen we even..

Zoals ik vaak wel eens in een nieuwbouwwijk zie, is het grondwerk uitgevoerd door bouwbedrijven die met hun zware machines de grond rondom de woning verdicht hebben.Tegen de woning worden meteen grijze stoeptegels gelegd.Aarde of nog erger zand wat gebruikt is voor de bouw van de woning maar ook stukken cement van de betonmolen. Alles wat over was heeft men verdeeld over de rest van wat de tuin moet voorstellen.

En dan worden de al dan niet dure planten neergezet zoals op de beschrijving van het planten kaartje staan.Ook hier weer... laat de grond testen door een hovenier.Laat in ieder geval de grond omspitten op een minimale diepte van 30cm. Liefst nog dieper zo dat de oerlaag \ harde laag door broken is. Verwerk altijd eerst organische mest en afhankelijk van de grond Lavameel of Bentoniet.

NIET WERKENDE TUINLAMPEN


Het is dat ik regelmatig wordt gevraagd een demonstratie van tuinverlichting te geven aan tuinliefhebbers en dat het me opvalt dat de aanwezige tuinlampen wel eens los van hun voet staat, ofwel afgebroken zijn.Vooral die kleine solar paaltje van die bekende budgetwinkels.

Om meer genot van je tuin te hebben zou ik voorstellen om te investeren in kwaliteit tuinverlichting. Gemiddeld zijn de 230V kwaliteit tuinlampen duurder dan de 24V en 12V tuinlampen.

Zorg in ieder geval voor een stabiele voet of fundering.  Bijvoorbeeld in een tegel.

En solar ...Blijf daar van af ....vaak zijn deze Oosterse producten van dusdanige kwaliteit dat zij maar een seizoen branden.Wij hier in de lage landen hebben gemiddeld minder zon als in de zuidelijke landen. Spaar even door en begin je zoektocht in het 24 of 12V genre.Ben je toch aan het overwegen voor echte kwalitatieve solar lampen

Wist je dat!


  • Ik dealer ben geworden van Alterwood/Millboard vlonders.
  • De prijzen van 12V Garden Lights producten uit de webshop per 2 januari 2018 2,5% omhoog gaan i.v.m productie kosten van de fabrikant.
  • Ondanks de vele sneeuwbuien en regen zit ik nog op werkschema.
  • Er meer dan andere jaren buiten kerstverlichting wordt verkocht.
  • De kerstboom bij het treinstation in Deurne door me is voorzien van kerstverlichting.
  • En tenslotte er steeds meer bedrijven zijn die besloten hebben om door me 24V grondspots laten plaatsen om het bedrijfspand op de kaart te zetten als het donker is.

Rest me je te bedanken voor het lezen van deze blog en je een mooie en gelukkige uiteinde en een nieuwe start te wensen voor het tuinjaar 2018.

Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten